GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

2024-10-16 17:30:00



Modern Batı Düşüncesinin Doğulu Kökenleri

Yürütücü: Esra Çifci

Başlangıç: 16 Ekim Çarşamba, 17.30 - 19.00 / 5 Hafta (Dersler 5 hafta boyunca aynı gün ve saatte yüz yüze olacak şekilde gerçekleşecektir)

Modern Batı düşüncesinin temelleri genelde Batı’nın kendi dinamiklerinin bir ürünü olarak değerlendirilmiştir. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalarda, Batı’nın sömürgeciler ve misyonerler aracılığıyla 16.-18. yüzyıllar arasında Batı dışındaki medeniyetlerle karşılaşma ve etkileşim sürecinin, modern Batı düşüncesinin inşasında önemli bir rol oynadığı gün yüzüne çıkmaya başlamıştır. Bu derste, modern Batı düşüncesinin inşasında temel faktör olan akıl-vahiy, kilise-devlet, sekülerizm ve din ayırımlarının oluşumunda Doğu’nun özellikle de Çin ve özellikle Konfüçyanizm’in oynadığı kilit rol ele alınacaktır. 16. ve 18. yüzyıllar arasında Cizvit misyonerlerinin Çin’le kurduğu entelektüel temasların, Batı’daki sekülerizm ve din ayrışmasındaki rolü ve modernleşme sürecine katkısı tartışılacaktır. Bu bağlamda, Konfüçyanizm’in Aydınlanma dönemi düşünürleri üzerindeki etkisi ve modern düşünceye yansıyan izlerine odaklanılacaktır. Katılımcıların, Doğu ve Batı arasındaki düşünsel bağları keşfetme fırsatı bulacağı bu derste, kültürlerarası etkileşimlerin modern düşünceyi nasıl şekillendirdiğine dair genel bir perspektif edinmeleri ve eleştirel bir bakış açısı geliştirmeleri hedeflenmektedir. Haftalık okumalar ve müzakerelerle desteklenecek olan program, katılımcıların analitik düşünme ve araştırma becerilerini geliştirmelerine katkı sağlayacaktır. Dersin sonunda, katılımcıların modern düşüncenin yapı taşlarını oluşturan Doğu-Batı ilişkilerini ve bu süreçte Çin’in oynadığı rolü çok boyutlu bir perspektiften değerlendirebilmeleri hedeflenmektedir.

Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.

     Haftalık Ders Programı:

     1. Hafta - Düşünsel Temeller: Hristiyan Avrupa’nın Temeli olarak Akıl ve Vahiy İlişkisi

     2. Hafta - Akıl ve Vahiy Arasında Çatışma: Rönesans ve Reform Döneminde Siyasi ve Düşünsel Dönüşüm

     3. Hafta - Doğudan Yükselen Ses: Erken Kolonyal Dönemde Çin Açılımı ve Misyonerlik Faaliyetleri

     4. Hafta - Çin ve Konfüçyanizm’in Avrupa’daki Yankıları: Doğu Hayranlığı, Aydınlanma ve Akıl-Vahiy İlişkisine Yeni bir Bakış

     5. Hafta - Din Olgusunun Evrimi ve Seküler Düşüncenin İnşasında Konfüçyanizm'in İzleri