Yürütücü: Ali Minarlı
Başlangıç: 14 Ekim Pazartesi, 19.00 - 20.30 / 5 Hafta (Dersler 5 hafta boyunca aynı gün ve saatte yüz yüze olacak şekilde gerçekleşecek)
Okuma Grubu Hakkında:
Dersin amacı toplumsal gerçekliğin bir yansıması olan müziğe sosyolojik bir bakış açısı kazandırmaktır. Müziğe sadece sanatsal bir yaratı ya da bir duygulanım nesnesi olarak bakmanın dışında olgunun toplum ile olan ilişkisini ön plana koyan bir yaklaşım geliştirmektir. Böylelikle, temel yaklaşımlar dahilinde müzik olgusuna yönelik sosyolojik bir analiz imkanını ortaya çıkarmaktır. Birey-toplum-doğa etkileşiminde müziğin teşkil ettiği konumu sorunsallaştırmak da dersin bir diğer amacını oluşturmaktadır. Bu doğrultuda, müziğin söz konusu etkileşim alanı içerisindeki yerinin tespit edilmesi hedeflenmektedir. Çağdaş toplumsal gerçekliği biçimlendiren küreselleşme, kültür, kimlik, ekonomi ve politika gibi temaların müzikle ilişkisinin farklı toplumlardaki örnekler üzerinden anlaşılması amaçlanmaktadır.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Haftalık Okuma Grubu Programı ve Okunacak Eserler:
1. Hafta - Clastres, Pierre. “Yay ve Sepet”, Devlete Karşı Toplum
2. Hafta - Attali, Jacques. Gürültüden Müziğe
3. Hafta - Ayas, Güneş. Müzik Sosyolojisi Sorunlar Yaklaşımlar Tartışmalar
4. Hafta - Adorno, Theodor W. Müzik Yazıları
5. Hafta - Stokes, Martin. Aşk Cumhuriyeti Türk Popüler Müziğinde Kültürel Mahrem