Bilimsel problem alanlarına odaklanarak bilgi üretimine ve ilgili alandaki araştırmalara öncülük etmeyi amaçlayan İhtisas Çalışmaları akademide güçlü bir disiplinler arası zemin oluşturmayı ve her seviyeden araştırmacıya yapıcı-eleştirel bir perspektif kazandırmayı amaçlıyor. Bu hedefler doğrultusunda planlanan İhtisas Çalışmaları'nın programlarına katılarak akademik üretimin paydaşı olabilirsiniz.
2023 Bahar döneminde farklı disiplinlerden toplamda 12 farklı ders, okuma grubu ve atölyeye başvuru kabul edilecektir. Ders, okuma grubu ve atölyelere dair tüm bilgileri aşağıda yer alan kutucuklara tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Katılmak istediğiniz her ders, okuma grubu ve atölye için tek tek başvuru yapmalısınız. Yüz yüze yapılacak programlar İLEM'in Üsküdar'da yer alan binasında gerçekleştirilecektir.
Son başvuru tarihi 27 Nisan 2023'tür.
Yürütücü: Mahmut Hakkı Akın
Başlangıç: 3 Mayıs Çarşamba, 17:00-18:30 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Ders Hakkında
Bu derste genel Türk siyasal hayatı tarih yazımının dışında Türkiye’de siyasal hayatı ve kültürü belirleyen tarihsel ve sosyolojik etkenler üzerinde durulacaktır. Bu etkenler, dönemlere göre farklılaşmaktadır. Bir yandan da Türk siyasetinde bazı eğilimlerin kendi gelenekleri üzerinden varlıklarını sürdürdükleri de görülmektedir. II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyet’e, tek partili dönemden çok partili hayata, askeri darbelerden değişen sistemlere kadar bütün yaşananlar toplumu etkilediği gibi genel olarak siyaset de toplumdan etkilenmiştir. Başka bir deyişle, Türkiye’nin toplumsal değişimi, bir toplumsal kurum olarak siyasete ve siyasal farklılaşmalara da kaynaklık etmiştir. Toplumsal değişim, nicel ve nitel pek çok veri ve gösterge üzerinden takip edilmektedir. Bu veriler ve göstergeler toplumsal değişime bağlı olarak siyasallığı da anlamaya ve açıklamaya imkân sağlamaktadır. Bu dersi takip eden öğrenciler, Türkiye’de siyasallığın sosyolojik dinamiklerini dönemler, partiler, devlet-toplum ilişkisi ve örnek olaylar gibi konular üzerinden öğreneceklerdir. Öğrencilerin siyasal sosyoloji alanında çeşitli çalışmalardan ve kaynaklardan haberdar olmaları ve Türk siyasal kültürüne alternatif bir bakış açısı edinmeleri öncelikle hedeflenmektedir.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Mesut Bostan
Başlangıç: 4 Mayıs Perşembe, 17:00-18:30 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Ders Hakkında
Türk Sineması Sosyolojisi dersi Türk sinemasını kültürel bağlam içerisinde bir toplumsal pratik olarak yorumlamayı mümkün kılacak bir çerçeve önermektedir. Dersler boyunca bir yandan Türk sinemasının yapısı anlaşılmaya çalışılacak bir yandan da bu yapı içerisinde kendi sinemalarını geliştirmiş olan Osman Seden, Lütfi Akad ve Metin Erksan ve Yücel Çakmaklı gibi yönetmenlerin yaklaşımları bu yapıyla ilişkileri üzerinden analiz edilecektir. Türk sinemasındaki popüler anlatının ortaya koyduğu toplumsal dinamiklerle birlikte bahsi geçen yönetmenlerin yaklaşımlarının entelektüel, politik ve sosyal anlamı araştırılmaya çalışılacaktır.
Dersin sonunda öğrencilerin Türk sinemasının 1950’li yıllardan 1990’lı yıllara kadarki döneminde nasıl bir toplumsal alan oluşturduğunu ve bu alanda temayüz etmiş dört yönetmen üzerinden Türk sinemasında ne tür şahsiyetler inşa edilebildiği hakkında fikir edinmeleri tasarlanmaktadır. Türk sinemasında kanonik sinema tarihi yaklaşımlarının köşe taşlarını oluşturan filmler ve yönetmenlerin ötesinde popüler anlatının da tarihsel ve sosyolojik bir analizini yapmak da dersin temel eksenlerinden birini oluşturacaktır. Bu bakımdan Türk sineması eleştirisinin eleştirisi de yapılacak, sinema eleştirisi alanının kuruluş biçimi bir diğer eksen olarak derslerde tartışılacaktır.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Veysel Bozkurt
Başlangıç: 2 Mayıs Salı, 17:30-19:00 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Ders Hakkında
Bu programda bilim, bilimsel araştırmanın dayandığı paradigmalar, bilimsel araştırma süreci işlenecektir. Ayrıca bilimsel araştırma süreci, bilimsel araştırmanın tasarımı, örneklemi, örneklemi, veri toplama teknikleri veri analizi konuları üzerinde durulacaktır. Katılımcıların bilgisayarlarında SPSS’in yüklü olması istenecektir. Zaman ölçüsünde SPSS üzerindeki-kare, t-testi, tek yönlü ANOVA, faktör analizi, korelasyon analizi gibi temel analiz teknikleri üzerinde durulacaktır. Süre kısa olsa da katılımcılardan akademik bir makalenin tasarımı istenecektir.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Karim Sadek
Başlangıç: 2 Mayıs Salı, 17:00-18:30 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Ders Hakkında
*Program dili İngilizce'dir.
The modern study of Islam disintegrates it into seemingly distinct and separate subjects (kalam, fiqh, tasawwuf). Further, and within each subject, the tendency is to disentangle the religious from the rational, ethical, legal, social, or political component in order to fit it within secular reason, liberal rights, or a post-metaphysical worldview. Our overarching aim in this course is to take a step towards re-integrating the modern study of Islam. Our entry point is ethics, and our guiding question is: What sort of ethical system is Islamic ethics?
Our readings will focus on Abdulaziz Sachedina’s Islamic Ethics (2022) and Linda Zagzebski’s Exemplarist Moral Theory (2017). Sachedina argues that Islamic ethics is “a critical component of the entire religious worldview presented by the Qur’an” (x), and Zagzebski puts forward a moral theory the foundation of which is exemplars, “supremely admirable persons” (1). Through class discussions and short writing assignments we will engage critically with these works by way of investigating the potential of an exemplarist Islamic ethics – one that takes Prophet Muhammad (SAW) as its central and main exemplar – for an integrated modern approach to the study of Islam.
The course is open to graduate students and students in the final stages of their undergraduate studies. Since the sessions will be centered on reading and discussion, it is important for the students to have an interest and background in the discipline.
Yürütücü: Muhammed Bedirhan
Başlangıç: 5 Mayıs Cuma, 17:00-18:30 (5 hafta aynı gün ve saatte düzenlenecektir. Bir hafta yüz yüze, bir hafta çevrimiçi olarak gerçekleşecektir.)
Ders Hakkında
Bu derste vahdet-i vücûd sisteminin bilgi, varlık ve değerler alanına dair ana metinlerini ve bu bağlamda sisteme yöneltilen eleştirilere karşı verilen cevaplardan teşekkül etmiş müdâfaa literatürü ele alınacaktır. Bu açıdan öncelikli olarak tasavvuf düşüncesine göre bilgi problemi ele alınacak, nefs teorosinin ana esaslarına değinildikten sonra hakikatin bilgisinin imkânı, kaynağı, değeri, aklın sınırlılığı ve doğru bilginin hangi kıstasla ölçüleceği gibi problemlere tasavvufi metinlerden hareketle cevaplar aranacaktır.
Tasavvuf geleneği ilk tezahür ettiği dönemlerde bir dini hareket ve bir dindarlık modeli olarak kendini göstermiştir. Bu dini hareket ve metot kısa süre sonra bir dünya görüşü olarak gelişecek ve İslâm bilim geleneği içerisindeki üç tümel disiplinden biri olacaktır. Bu dünya görüşünün merkezinde İslâm’ın kurucu doktrini olan tevhidin mistik tecrübesi yer alır. Sûfîler bu tecrübeden hareketle din ve dünya görüşlerini inşa etmişlerdir. Sonraki dönemlerde vahdet-i vücûd adıyla da anılacak olan doktrin sûfîlerin bu alanda ortaya koydukları en kapsamlı ve sistematik din ve dünya görüşüdür diyebiliriz. Bu görüşe mensup olan sûfîler bu görüşün ana esaslarını açıkladıkları temel eserler ortaya koymuşlardır. Diğer dini hareketler ya da tümel disiplinlere karşı kendi görüşlerinin ilkelerinin geçerlilik ve tutarlılıklarını kanıtlamak adına çeşitli müdafaa metinleri de yazmışlardır.
Bu derste vahdet-i vücûd sisteminin bilgi, varlık ve değerler alanına dair ana metinlerini ve bu bağlamda sisteme yöneltilen eleştirilere karşı verilen cevaplardan teşekkül etmiş müdâfaa literatürü ele alınacaktır. Bu açıdan öncelikli olarak tasavvuf düşüncesine göre bilgi problemi ele alınacak, nefs teorosinin ana esaslarına değinildikten sonra hakikatin bilgisinin imkânı, kaynağı, değeri, aklın sınırlılığı ve doğru bilginin hangi kıstasla ölçüleceği gibi problemlere tasavvufi metinlerden hareketle cevaplar aranacaktır. Bu bağlamda tasavvufî bilginin yöntemini ifade eden amel yönetminin ana unsuru olan keşf ve müşâhedenin seyr u sülûk yoluyla nasıl gerçekleşmekte olduğu, bunlar sonucunda ulaşılan bilginin nasıl tutarlı ve geçerli bir hâle getirileceği problemleri metinlerden takip edilecektir. Bunun yanı sıra tasavvuf ontolojisi ve bu ontolojide ele alınan temel problemler de derste ele alınacak başlıklar arasındadır. Bu çerçevede tasavvufun ilk devirlerde Tanrı-insan ilişkisi çerçevesinde geliştirdiği anlayışın Tanrı-âlem-insan ilişkileri çerçevesine yerleştirilmesi sürecinin sonucunda oluşan metinler incelenecektir. Ardından varlık, varlığın hakîkati ve bunun zorunlu bir hakikat oluşu, birliği, müşahhaslığı gibi vahdet-i vücûd sisteminin ana ilkesinin tahlili ile ilgili metinler takip edilecek ve bu metinlerdeki ana problemler olan varlık-mâhiyet ilişkisi, adem ve mâdum, mâdumun şeyliği ve mâhiyetlerin gayr-i mec'ul oluşu, illet-mâlul, cevher-araz gibi genel durumlar ile ilgili problemler ile Tanrının zâtı, sıfatları, isimleri, fiilleri, ahvâl-i ilâhiyye gibi özel ilahiyat bahisleri hakkında metinlerin ileri sürdüğü görüşler tahlil edilecektir. Yine bu metinler bağlamında vahdet-I vücûd anlayışına gore âlemin yaratılışının nasıl gerçekleştiği, bu yaratılışta etkin olan unsurların neler olduğu, eşyanın sıradüzeninin nasıl gerçekleştiği gibi problemler ele alınacaktır.
Insan ile âlem arasındaki ilişki, mikrokozmos-makrokozmos benzerliği üzerinden değerlendirilecek ve sufilerin insan-ı kâmil tasavvurlarının genel çerçevesi ortaya konulacaktır. Ontolojik unusurların sonunda tasavvufi dünya görüşünün sonucu olarak ortaya çıkan eskatoloji ve soteriyolojiye değinilerek tasavvufun din felsefesinin problemleri değerlendirilecektir
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: M. Hüseyin Mercan
Başlangıç: 11 Mayıs Perşembe, 18:30-20:00 (4 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Ders Hakkında
2011 yılında başlayan Arap dünyasındaki halk ayaklanmaları bölge tarihinin önemli kırılma noktalarından biridir. Bu süreçte Tunus, Mısır, Yemen ve Libya’da otoriter rejimler yıkılırken Körfez siyasetinin dengeleri ve Bahreyn’in özel koşulları nedeniyle ayaklanmalar burada bastırılmış, Suriye’de ise iç savaşa evirilen bir durum ortaya çıkmıştır. Uzun yıllardır iktidarda bulunan otoriter liderlere karşı toplumun farklı kesimlerinin bir araya gelerek devrimi gerçekleştirme konusunda gösterdiği irade geçiş sürecinde yeterince ortaya konamadığından kırılganlıklar artmış ve bu durum yeni krizleri tetikleyerek önceki rejim mensuplarının bu ülkelerde güç kazanmasına kapı aralamıştır. Bugün bölgede yaşanan sorunların önemli bir kısmının ayaklanmalar sonrası inşa sürecindeki hatalardan kaynaklanıyor oluşu da ayaklanmaların başladığı ülkelerin siyasal rejimleri ve kurumsallaşma düzeyleriyle doğrudan alakalıdır. Halk devrimleri sonrasında ortaya çıkan demokratik rejim inşası fırsatına karşı bölgenin yapısal sorunlarının getirdiği krizler, sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini engelleyen temel faktörlerdir. Bu çerçevede seminer dizisinin amacı Orta Doğu’nun yerel, bölgesel ve küresel siyasetteki denklemini değiştiren ayaklanmalar ve sonrasının derinlemesine incelenerek mevcut göstergeler ışığında bir gelecek projeksiyonu sunmaktır
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Lütfi Sunar
Başlangıç: 2 Mayıs Salı, 18:00-19:30 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Ders Hakkında
“Türkiye'nin Toplumsal Yapısı” dersi, Türkiye'nin zengin toplumsal dokusunu keşfetmek için eşsiz bir fırsat sunuyor. Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirası hem karmaşık hem de çok yönlü bir sosyal yapı yaratmıştır. Türkiye toplumu aynı zamanda mpdernleşme, sanayileşme, göç ve kentleşme çerçevesinde hızlı bir değişim içerisindedir. Bu değişimler, Türkiye'nin gelişiminde önemli bir rol oynamıştır. Bu ders sayesinde öğrenciler, Türkiye'nin geçmişteki ve günümüzdeki toplumsal yapısını daha iyi anlayacaklar, bugün Türk toplumunu şekillendiren çeşitli sosyal sınıfları, kültürel gelenekleri, siyasi görüşleri ve sosyal kurumları keşfedeceklerdir. Bu derse katılan öğrenciler ayrıca demografiden sanayileşmeye, kentleşmeden göçe, siyasetten eğitime kadar Türkiye'nin toplumsal yapısını etkileyen unsurları derinden kavrayacaklardır.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Mustafa Yavuz
Başlangıç: 8 Mayıs Pazartesi, 18:00-19:30 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Okuma Grubu Hakkında
Bu okuma grubunun hedef kitlesi lisansüstü çalışmalar yürüten bireyler olmakla birlikte, sınırlı sayıda lisans öğrencisine yer verilebilecektir. Bu grupta, sırasıyla önce biyoloji tarihinden başlanacak, ardından biyoloji felsefesi alanıyla ile ilgili önemli eserlere yer verilecektir. Biyoloji felsefesiyle ilgili literatür elbette bu listedeki kitaplarla sınırlı değildir. Bu sebeple, belirli temalara değinen eserler özellikle bu listeye alınmıştır. Yaşamın ya da diğer bir deyişle canlılığın nasıl ortaya çıktığı, ne olduğu, nasıl göründüğü gibi konulara temas edildikten sonra, bitkilere, hayvanlara ve insana birer biyolojik varolan olarak bakışımızı değiştirmemizi gerektirecek eserler okunacaktır. Listedeki son iki eser, insan, şehir ve politika üçgenine atıf yapmaktadır. Özellikle yirminci ve yirmi birinci asırların bir ürünü olduğunu belirtmemiz gereken biyoloji felsefesi elbette ki belirli bir tarihi serüvenin neticesidir. Dolayısıyla bu tarihi tecrübeye işaret kabilinden iki esere okuma listesinin başında yer verilmiştir. Bu okuma grubunda Biyoloji Felsefesinin ana akım bilim felsefesinden hangi hususiyetleri ile ayrıldığına da değinilecek, listedeki tüm eserler eleştirel bir bakışla ele alınacaktır. Zira ancak eleştirel ve analitik bir bakışla sentetik çalışmalarda kullanılabilecek epistemik ve ontik malzemeler üretilebilir. Bu okuma grubu Biyoloji Felsefesi alanını genç kuşaklara tanıtmayı hedeflemektedir. Ayrıca son haftada katılımcılardan yazım ürünü beklenmektedir.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Nail Okuyucu
Başlangıç: 3 Mayıs Çarşamba, 17:30-19:00 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Okuma Grubu Hakkında
Bu okuma grubunda fıkıh düşüncesinde şahsiyetin ve buna bağlı olarak toplumsal bağın tanımlanışı ve bütüncül bir hukuk teorisi içinde nasıl inşa edildiği işlenecektir. Furû ve usul-ı fıkıh kitaplarının ilgili başlıklarının takip edileceği oturumlarda ilgili konular zimmet, ehliyet, emanet, velayet, şehadet ve adalet gibi kavramlar üzerinden takip edilecektir.
Bu okuma grubunda fıkıh düşüncesinde şahsiyetin ve buna bağlı olarak toplumsal bağın tanımlanışı ve bütüncül bir hukuk teorisi içinde nasıl inşa edildiği işlenecek; Kur’an ve Sünnet ışığında şekillenen erken dönem İslam toplumunda dini ve hukuki yönleriyle şahsiyetin tanımı ve mensubiyetlere dayalı olarak organize olan toplumsal bağın esasları bahse konu edilecektir. İslam toplumlarını oluşturan unsurlar etrafında gelişen ilk tecrübelerin fıkıh ilminin teşekkülü ile birlikte nasıl bir teorik muhtevaya büründüğü, birincil metinlerden hareketle takip edilecektir. Bunun için furû ve usul-ı fıkıh kitaplarından ilgili başlıklar, farklı ekollerin yaklaşımlarını yansıtacak şekilde okunacak ve katılımcılarla birlikte müzakere edilecektir. Konu, fıkıh kitaplarında özenle işlenen zimmet, ehliyet, emanet, velayet, şehadet ve adalet gibi kavramlar üzerinden takip edilecektir.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Büşra Sıdıka Kaya
Başlangıç: 5 Mayıs Cuma, 17:00-18:30 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Okuma Grubu Hakkında
Bu okuma grubunda, Moğol istilaları neticesinde Abbasi hilafetinin yıkılmasının ardından İslam dünyasının dönüşümü ve bu dönemde yaşayan ulemanın kendi dönemlerine nasıl bir yorum kazandırdıkları konusuna odaklanılacaktır. Memlük ulemasının farklı bilgi havzalarındaki entelektüel ortamlarla olan ilişki ağları, bilgi alışverişleri ve ulema arası bilginin aktarımı dersimizin ana temalarını oluşturmaktadır. Memlüklerin çok farklı etnik ve mezhepsel birikimi bir araya getirmesi Memlük toplumsal yapısının ve dönemin entelektüel çevrelerinde karşımıza çıkan pratiklerin yönünü önemli ölçüde etkilemiştir. Dört Sünni mezhebe dair metinlerin aynı medresede eğitiminin verildiği Memlük eğitim kurumları ulemanın yetiştikleri havzaların birikimini aynı mekânda karşılıklı olarak ortaya koydukları ilim meclislerinin tesis edilmesini mümkün kılmıştır. Bu noktada Memlük ulemasının özellikle Kahire şehrinde tesis ettikleri ders halkalarında sahip oldukları bilgi birikimini öğrencilerine aktarmaları, çeşitli metinler üzerinden tartışmalarını sürdürmeleri meselenin çok daha geniş bir zeminde ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Moğol istilaları neticesinde zorunlu olarak bir araya gelen ulemanın Memlük topraklarında bilginin aktarımı ve üretimi noktasında ortaya koydukları entelektüel faaliyetlerin tematik olarak ele alındığı derste Memlük toplumunda ulema-siyaset ilişkileri, mezhepler arası çatışma noktaları, ulema arası ihtilaflar, iktisadi problemlerin metne yansıması, ulema arası mansıp mücadeleleri ve Memlük ulemasının bu süreci nasıl yorumladığı dönemin anlatı metinleri üzerinden bağlamsal olarak ele alınacaktır.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Ahmet Köroğlu
Başlangıç: 6 Mayıs Cumartesi, 16:00-17:30 (5 hafta aynı gün ve saatte yüz yüze düzenlenecektir.)
Okuma Grubu Hakkında
Türk düşüncesinin yakın dönem önemli temsilcilerinin eserleri üzerinden ele alınacağı bu okuma grubunda 20. Yüzyılda Türk düşüncesinde, din devlet ve siyaset ilişkilerinin izlekleri ve yansımaları irdelenmektedir. İsmail Kara ile başlayan okumalar, bu dönem Şerif Mardin ile devam edecek ve ilerleyen dönemlerde benzer konular Kemal Karpat, Niyazi Berkes gibi isimlere odaklanarak ele alınmaya devam edecektir. Böylece Türk düşüncesinin özellikle 20. yüzyılının ikinci yarısına damga vurmuş isimlerin ortak meseleler üzerine geliştirmiş oldukları farklı projeksiyonlar karşılaştırmalı olarak ele alınmaya çalışılacaktır. Bu karşılıklı inceleme aynı dönemin farklı isimlerinin aynı meselelere yaklaşımlarını gösterme açısından bir imkân sunacakken, din, devlet, siyaset, toplum, tarih gibi önemli unsurların tartışılma biçimlerindeki zenginlikleri de ortaya koymuş olacaktır. Yöntem olarak, seçilen düşünürlerin düşünce dünyalarındaki temel odakları kendi eserleri üzerinden irdelenecek böylece bu düşünürlerin fikir dünyaları da anlamlandırılmaya çalışılacaktır.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Yürütücü: Vahdettin Işık, Ercüment Asil
Başlangıç: 4 Mayıs Perşembe, 16:00-17:30 (Haftalık düzenli olarak yüz yüze veya çevrimiçi olarak gerçekleşecektir.)
Atölye Hakkında
Proje, ‘uzun on dokuzuncu yüzyıl’ olarak da tanımlanan tarihi süreçte İslam-Batı ilişkisine dair oluşan literatürü ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Bu çerçevede Osmanlı entelektüel tartışmalarının bir izleği mahiyetinde olabilecek bir dizi metin analiz edilmiş, bir örnek teşkil etmesi bakımından, Sıratımüstakim dergisinde yayınlanmış ve dönemin tartışmalarında önemli yer işgal eden bazı metinler birlikte okunmuştur.
Bu dönem yapılacak çalışma ise uzun vadeli proje çalışmasının model bir uygulama atölyesi olarak planlanmıştır. Bu çerçevede yapılacak çalışmanın üst başlığı da “İslam-Batı İlişkileri Literatürü: Tanzimat Dönemi Süreli Yayınlarında Medeniyet Literatürü Örneği” şeklinde belirlenmiştir.
Proje iki aşamadan oluşmaktadır.
Birinci Aşamada Yapılacak Çalışmalar:
Bütünüyle Osmanlı Türkçesi ve alfabesinden oluşan halihazır literatür, teknik olarak kelime ve kavram atamasıyla taranabilir değildir. Örnek vermek gerekirse Hakkı Tarık Us vb. koleksiyonlarda var olan hazır literatür kataloglanmadığı için içeriğe dair bilgi vermemektedir. Bu yüzden
İkinci Aşamada Yapılacak Çalışmalar:
NOT:
- Atölye başlangıçta haftalık olarak yapılacak, süreç içinde katılımcılarla istişare yaparak ihtiyaca göre çalışma periyodu değiştirilebilecektir.
- Bu atölyeye lisansüstü öğrenciler başvurabilir. Okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair birikimleri önem arz etmektedir.