GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

2024-10-17 18:00:00



Mukaddime Okumaları

Yürütücü: Kamuran Gökdağ

Başlangıç: 17 Ekim Perşembe, 18.00 - 19.30 / 5 Hafta (Dersler 5 hafta boyunca aynı gün ve saatte çevrim içi olacak şekilde gerçekleşecektir)

Bu okuma grubunun temel amacı, İbn Haldûncu bir sosyal-bilim metodolojisini yeniden tartışmak ve analiz etmek için İbn Haldûn’un Mukaddime adlı eserinde geliştirdiği Umrân İlmini çağdaş ilimlere referansla ayrıntılı bir şekilde incelemektir. Bu yönüyle Mukaddime, tarih, toplum, ekonomi, siyaset ve kültür araştırmalarında oldukça özgün ve günümüze kadar etkili olan umrân ilmi adında bir sosyal-bilimler metodolojisi kitabıdır denilebilir. Çünkü Mukaddime’nin ana omurgasını oluşturan umrân ilmi yalnızca bir ilmin adı değil, aynı zamanda bugün radikal bir şekilde birbirinden ayrışan sosyal bilimleri kuşatan elverişli bir metodolojinin de adıdır. Bu metodolojinin kendi bütünlüğü içerisinde anlaşılabilmesi için, onun temel nesnesi olan sosyo-politik yaşam ve bu yaşamın ilişenleri olarak asabiyet, bedâvet ve hadâret, mülk ve siyaset gibi taşıyıcı kavramlar ile bu kavramsal içeriklerin farklı düzeylerde görünür kıldığı ilimler, kültür, ekonomi, iktidar, üretim ve tüketim biçimleri gibi hallerin birbiriyle ilişkisi içinde anlaşılması gerekir.

Dolayısıyla bu ders Mukaddime’nin ayrıntılı bir okumasına dayanacaktır. Bu derste kısa bir arka plan bilgisinin ardından Mukaddime bölüm bölüm incelenecek ve tahlil edilecektir. Dönemin sonunda hedeflenen analiz seviyesinin yakalanması açısından haftalık okumaların (ortalama 100 sayfa) mutlaka tamamlaması gerekmektedir. Ancak haftalık okumaların derste tahlili ve tartışılmasının ardından çıkarılacak notların dönem sonunda gözden geçirilmesiyle 12-15 sayfalık bir genel değerlendirme yazısının yazılması dersten en üst seviyede verim alınmasını sağlayacaktır.

Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.

     Haftalık Okuma Grubu Programı:

     1. Hafta - Bir İlim Birkaç İlke ve Birçok Mesele: Umrân İlmi’nin Konusu, İlkeleri ve Meseleleri

     2. Hafta - Toplumsal Varoluş Biçimleri ya da Umrân

     3. Hafta - Siyasal Varoluş Biçimleri ya da Mülk

     4. Hafta - Üretim ve Tüketim Biçimleri ya da Ekonomi

     5. Hafta - Epistemolojik Varoluş Biçimleri ya da İlimler