Yürütücü: Fatma Kızıl
Başlangıç: 8 Aralık Cuma, 16.30 - 18.00 / 5 Hafta (Dersler 5 hafta boyunca aynı gün ve saatte çevrim içi olacak şekilde gerçekleşecek)
Ders Hakkında
Bu derste, Batı’da genelde İslamî ilimler özelde ise hadis, siyer ve fıkıh sahasında yapılan akademik çalışmaların başlangıcı ve tarihî aşamaları, ekoller, oryantalist paradigmaya yön veren isimler, tekrar eden temel iddialar, araştırmaların dayandığı öncül ve yöntemler incelenecektir. Batı’da hadis usulüne alternatif olarak geliştirilen ve çeşitli çalışmalarda kullanılan tarihlendirme yöntemlerine bir ders ayrılacak, ayrıca bu yöntemler arasından müşterek râvi merkezli isnad-metin analizi yönteminin uygulama aşamaları ve klasik usulle mukayesesi de metinler ve örnekler üzerinden incelenecektir. Böylece hangi sahada çalışmalarını sürdürdüğünden bağımsız olarak katılımcıların, rivayet sistemi ve bir haberin rivayet tarihi hakkında değerlendirme aşamaları hakkında başlangıç seviyesinin üzerinde bir bilgi ve pratiğe sahip olmaları hedeflenmektedir. Derste ayrıca İslamî ilimlerle “dışarı”dan meşguliyetin ulaşılan sonuçlara etkisi vurgulanarak genel olarak bilginin epistemik cemaatlerin ürünü olması, sosyal bilimlerde sübjektivite konularına da değinilecektir.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
1. Hafta - Batı’da Akademik İslam Araştırmaları: Tarihî Süreç, Bir Paradigma Olarak Oryantalizm ve Oryantalist Paradigmanın Öncülleri
2. Hafta - Batı’da İslam Araştırmalarında Ekoller, Önemli İsimler, Dile Getirilen Temel İddialar, Bunların Hadis Değerlendirmelerine Etkisi
3. Hafta - Tarihlendirme Yöntemleri
4. Hafta - Rivayet Sistemi, Müşterek Râvi Merkezli İsnad-Metin Analizi I
5. Hafta - Rivayet Sistemi, Müşterek Râvi Merkezli İsnad-Metin Analizi II