GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

2023-12-09 16:30:00



Çağdaş Siyaset Felsefesinde Okumalar

Yürütücü: Alim Yılmaz

Başlangıç: 9 Aralık Cumartesi, 16:30-18:00 (5 hafta boyunca aynı gün ve saatte çevrim içi düzenlenecektir.)

Ders Hakkında

Bu programın amacı siyaset ve ahlak felsefesi alanında yer alan bazı temel konu ve kavramlara ilgi duyan, devletin mahiyeti, toplumun nasıl bir arada yaşadığı, adaletin nasıl tesis edilmesi gerektiğine dair tarihsel olarak ortaya atılan temel teori ve görüşlerin neler olduğu ve bu görüşlerin çağdaş siyaset felsefesinde yeniden nasıl oluşturulduğu gibi hususlara ilgi duyan bireyleri bir araya getirerek programda öneriler temel okuma metinleri üzerinde yapılacak tartışmalarla belli bir anlayışın geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Anılan amacı gerçekleştirmek için önerilecek metinler okunacak ve bu metinlerde yer alan teorik çerçeve ilgili kavram, yaklaşım ve kullanılan dil bakımından değerlendirilecektir. Bu durumda çalışmanın literatür taraması ve okunarak analiz edilmesi temel yol olarak benimsenmiştir. Bu çalışmanın içeriğini siyaset, devlet, adalet , birey ve toplum gibi temel konular oluşturmaktadır

Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.

     1. Hafta - Bili, sosyal bilim ve temel felsefi yaklaşımlar!

     2. Hafta - RAWLS, John (2017). Bir Adalet Teorisi, Çev: Vedat Ahsen Coşar, Ankara: Phoenix Yayınları.

     3. Hafta - NOZİCK, Robert (2006). Anarşi, Devlet ve Ütopya, Çev: Alişan Oktay, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.

     4. Hafta - SCHMITT, Carl (2006). Siyasal Kavramı, Çev: Ece Göztepe, İstanbul: Metis Yayınları.

     5. Hafta - ADORNO, Theodor W. ve Max Horkheimer (2010). Aydınlanmanın Diyalektiği, Çev: Nihat Ünler ve Elif Öztartan Karadoğan, İstanbul: Kabalcı Yayınları.