Yürütücü: Halil İbrahim Erol
Başlangıç: 19 Aralık Perşembe, 20.00 - 21.30 / 5 Hafta (Dersler haftada bir aynı gün ve saatte çevrim içi olacak şekilde gerçekleşecektir)
Seyahat edebiyatı, dinamik yapısıyla özellikle 1980’lerden itibaren beşerî ve sosyal bilimler için genişleyen bir çalışma alanıdır. 1970’lerden bu yana, kültürel çalışmaların artan etkisi altında, seyahatnameler, hepsi de kültürlerarası fenomenler olarak, kültüre özgü zihniyetleri yansıtmaları, ötekiliği temsil etmeleri ve yabancı ülkeleri tasavvur etmeleri açısından giderek daha fazla analiz ediliyor. Bu nedenle, bu ders, tümü geniş seyahat edebiyatı kategorisi altında toplanabilen kurgusal ve kurgusal olmayan metinlerden bir seçkiyi tartışacaktır. Anlatı tekniği, yapısı, temaları, türsel varyantları ve özelliklerine odaklanan ders, 19. yüzyıl boyunca yazılmış seyahat anlatılarını ele alacaktır. Tarih ve bağlam unsurlarına dikkat etmenin yanı sıra, ders metin odaklıdır. 5 haftalık süreçte seyahat yazılarını ve seyahatle ilgili eleştirileri (özellikle Orta Doğu odaklı) inceledikten sonra, eleştirel bakış açılarıyla seyahat edebiyatı üzerine çalışabileceksiniz.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
Haftalık Ders Programı:
1. Hafta - Batı Dünyasında Orta Doğu Algısı
2. Hafta - Seyahatname Yazımı, Tür, Genel Eğilimler
3. Hafta - Seyahatin Doğası ve Seyyahlar
4. Hafta - Masum Gözlemler, Stratejik Rotalar ve Askeri-Politik-Ekonomik İstihbarat
5. Hafta - Seyahat için Kişisel Girişimler ve Kurumsal Yapılar