GELENEĞİN BİRİKİMİNDEN YENİ BİR DÜŞÜNCENİN İNŞASINA...

2025-04-07 17:30:00



Osmanlı Sanatında Peygamber Tasvirleri Ve İkonografya

Yürütücü: Hesna Haral

Başlangıç: 7 Nisan Pazartesi, 17.30 - 19.00 / 5 Hafta (Dersler haftada bir aynı gün ve saatte yüz yüze olacak şekilde gerçekleşecektir)

Bu dersin amacı, Osmanlı dünyasında hazırlanmış resimli tarih ve edebiyat konulu eserler içerisinde yer alan peygamber imgelerinin yorumlanmasına ilişkin bir yaklaşım sunmaktır.  Osmanlı literatüründe çeşitli türden eserler içerisinde peygamberlerin hayat hikâyeleri ve tebliğ faaliyetlerini konu edinen kıssalara yer verilmiştir. Kısas-ı enbiyâ olarak da tabir edilen bu hikâyelerin minyatürlerinde Hz. Adem, Hz. Musa, Hz. Lut, Hz. Süleyman, Hz. İbrahim, Hz. Salih, Hz. Yunus ve Hz. Muhammed’e ait tasvirlerin yer aldığı görülür. Beş haftadan oluşan seminerimizde metin-minyatür ilişkisi gözetilerek Osmanlı minyatür sanatında peygamber imgeleri ikonografik açıdan değerlendirilmeye çalışılacaktır.

Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.

     Haftalık Ders Programı:

     1. Hafta - Enbiyânâme, Zübdetü’t-Tevârîh, Cem-i Tarih ve Silsilenâme, Falnâme, Hadîkatü’s-Suadâ, Yûsuf u Züleyhâ gibi eserlerin genel değerlendirmesi.

     2. Hafta - Hz. Yunus Minyatürleri Üzerinden Bir İkonografik Deneme.

     3. Hafta - Osmanlı Minyatürlerinde Peygamber İmgeleri.

     4. Hafta - Peygamber kıssalarında öne çıkan kadınlar ve Hz. Muhammed’in yakın çevresindeki kadınların tasvirleri.

     5. Hafta - Osmanlı sanatında Hz. Muhammed’i gösteren minyatürlerden bir güldeste

 

     Program Öncesi Okunması Gereken Ön Okumalar:

     Rachel Milstein, Karin Rührdanz, Barbara Schmitz, Stories of the Prophets: Illustrated Manuscripts of Qisas Al-Anbiya.

     Metin And, Minyatürlerle Osmanlı İslam Mitologyası.