Yürütücü: Cem Koray Olgun
Başlangıç: 6 Aralık Çarşamba, 17.00 - 18.30 / 10 Hafta (Dersler 10 hafta boyunca aynı gün ve saatte yüz yüze olacak şekilde gerçekleşecek)
Ders Hakkında
Bu program, dijital sosyoloji alanında bir atölye çalışması yapma amacıyla oluşturulmuştur. Bilgi toplumu, ağ toplumu ve dijital toplum kavramlarının tarihsel sürecinden hareketle ortaya çıkmış olan dijital sosyoloji yaklaşımı günümüzde dijital dönüşümü anlamak için gerekli kuramsal ve metodolojik araçlara sahiptir ve interdisipliner katkılara da açıktır. Öğrenciler de bu programla birlikte dijital sosyoloji literatürüne ilişkin derinlikli okumalar ve tartışmalar yapacaklardır. Bu anlamda atölye düzenli ve aktif katılım gerektirmektedir. Bu aşamanın sonunda ise öğrencilerden atölye sürecinde kendilerinin belirledikleri özgün bir araştırma konusu üzerinden akademik makale/çalışma vb. üretmeleri beklenmektedir.
Ders lisansüstü öğrencilerin ve lisans eğitimlerinin son aşamalarında olan öğrencilerin başvurusuna açıktır. Oturumlar okuma ve tartışma merkezli olacağı için katılacak öğrencilerin alana dair ilgileri ve birikimleri önem arz etmektedir.
1. Hafta - Dijital Sosyoloji
2. Hafta - Enformasyon Toplumundan Dijital Topluma: Kuramsal Temeller
3. Hafta - Dijital Teknolojiler ve Dijital Dönüşüm
4. Hafta - Dijital Sosyoloji Nasıl Çalışılabilir? Yöntem üzerine Tartışmalar I
5. Hafta - Dijital Sosyoloji Nasıl Çalışılabilir? Yöntem üzerine Tartışmalar II
6. Hafta - Dijital Ekonomi: Alternatif Bir Ekonomi Mümkün mü?
7. Hafta - Dijital Eşitsizlikler ve Dijital Bölünme (Digital Divide) Tartışmaları
8. Hafta - Dijital Tüketim, Dijital Oyunlar ve Dijital Kültür
9. Hafta - Dijital Toplumun Geleceğini Tahayyül Etmek: Sunumlar I
10. Hafta - Dijital Toplumun Geleceğini Tahayyül Etmek: Sunumlar II